Om nu en in de toekomst kwaliteit van zorg te blijven bieden is wetenschappelijke onderbouwing van het handelen van verpleegkundigen en verzorgenden een conditio sine qua non. Kwaliteit van zorg gaat over beroepsinhoudelijke aspecten, context, duurzaamheid en beleid waarbij de relatie tussen verpleegkundigen en patiënten(uitkomsten) een grote rol speelt.
Het wetenschappelijk onderzoek dat hierbij past is practice based, het laboratorium is de dagelijkse praktijk van de verpleegkundige en de verzorgende. Een goede vertaling en inbedding van onderzoeksresultaten naar de beroepspraktijk en het onderwijs is een voorwaarde om kwaliteit van zorg te borgen.
10 verpleegkundig onderzoekers
Voorbeelden van nieuwe inzichten werden op vrijdag 19 januari 2018 gepresenteerd door tien verpleegkundig onderzoekers die het postdocprogramma Leadership Mentoring in Nursing Research (LMNR) hebben afgemaakt. Ze laten zien dat meer wetenschap in de verpleegkunde leidt tot betere uitkomsten voor de patiëntenzorg. En dat verpleegkundig onderzoek een zeer breed scala aan onderwerpen kent:
Anne Eskes (AMC): verpleegkundige zorg en chirurgisch succes Nienke Bleijenberg (UMC Utrecht): proactieve ouderenzorg in de wijk Betsie van Gaal (Radboudumc): zelfmanagement bij chronisch zieken Onno Helder (Erasmus MC): technologie in de verpleegkunde Erwin Ista (Erasmus MC-Sophia Kinderziekenhuis): comfort van ernstig zieke kinderen Roelof Ettema (UMC Utrecht): ontwikkeling interdisciplinaire zorgpaden Janneke de Man-van Ginkel (UMC Utrecht): zorg na een beroerte Anita Huis (Radboudumc): infectiepreventie in de verpleegkunde Judith Meijers (Maastricht University): palliatieve zorg Getty Huisman-de Waal (Radboudumc): focus op basiszorg
Het post-doc programma is gefinancierd door ZonMw en is een samenwerking van UMC Utrecht / Hogeschool Utrecht, Maastricht University en Radboudumc.
Bureau Lambregts verzorgde de organisatie van de afsluitende bijeenkomst in het Academiegebouw te Utrecht