In de 70-er jaren bood paviljoen V (longziekten) van het Wilhelmina Gasthuis te Amsterdam leerling-verpleegkundigen stageplaatsen aan waar zij zich breed in de verpleegkunde konden oriënteren. Veel verpleegkundigen zetten in die tijd daar hun eerste stap in de praktijk.
Er waren toen al gespreksgroepen om kwesties rond ingewikkelde -zoals terminaal zieke- patiënten te bespreken met de betrokken verpleegkundigen en artsen. Waar elders nog de strakke medische hiërarchie heerste werd op Paviljoen V de sfeer bepaald door een gemoedelijke leiderschap en de humane visie van Toos Wiewel op de zorg. Dit leidde tot een omgeving waarin verpleegkundigen in onderlinge samenwerking met artsen zeer ingewikkelde patiënten hoogwaardig konden èn leerden verplegen. Geïntegreerde zorg avant la lettre.
In die tijd werd Paviljoen V dan ook door Otto Horsch, Jan Musch en Tijs Tinbergen gekozen voor het maken van een opleidingsfilm “Leerling op zaal” voor verpleegkundigen in opdracht van de Anna Reynvaanschool. Het is een bijzonder document over oncologische- en terminale patiëntenzorg geworden. Maar ook over leerling zijn in de jaren 70’ met grote verantwoordelijkheden en de impact van doodzieke patiënten op jonge leerlingen.
Door het onderzoek naar Toos Wiewel bij haar 100e verjaardag en de hulp van Frits Huyse Is deze film nu beschikbaar!
De DVD komt in de collectie van Historisch College V&VN.