PERSBERICHT
30 oktober 2020
Minder agitatie bij mensen met dementie door oude filmbeelden
Anneke Helder wint de TVZ Publicatieprijs 2020.
Het vertonen van filmbeelden uit het vroegere leven van een bewoner met dementie bevordert diens levenskwaliteit. Tot die conclusie komt Anneke Helder, docent verpleegkunde bij de Hanzehogeschool Groningen.
Agitatie en onrust komen veel voor onder mensen met dementie. Onrust en agitatie zijn slecht voor de kwaliteit van leven en leiden tot stress bij verzorgenden en verpleegkundigen. In de casestudies zien verzorgenden hun bewoners rustiger en soms vrolijker worden. Bewoners worden opgewekt. Passiviteit wordt bij sommige bewoners doorbroken. Verzorgenden krijgen door de filmbeelden een beter beeld van het leven van de bewoners. Mooi voorbeeld: een vrouw met Alzheimer zingt met plezier liedjes mee uit een voor haar samengestelde film. Zij herkent bovendien haar dochter, met wie ze vroeger vaak op vakantie is geweest.
Met haar artikel Reminiscentiebenadering verbetert kwaliteit van leven mensen met dementie wint Anneke Helder de TVZ Publicatieprijs 2020. De twee andere genomineerden waren Bas van Oort: Ouders bij medische visite: een waardevolle aanvulling en Gooske Douw: Vroegtijdig herkennen klinische achteruitgang bij patiënten.
De TVZ Publicatieprijs wordt iedere twee jaar uitgereikt aan de auteur van een artikel over een relevante innovatie in de patiëntenzorg. De prijs is een initiatief van de Stichting Publicaties Verpleegkundigen en Verzorgenden t.b.v. tijdschrift TVZ Verpleegkunde in praktijk en wetenschap.
Prijswinnaar Anneke Helder: ‘We kennen denk ik allemaal wel de barrières voor implementeren van innovaties in de verpleegkunde. Ik concentreer me op de kansen, want die zijn er. De ouderenzorg staat volop in de belangstelling. Er is eindelijk ook meer geld beschikbaar. En, heel belangrijk, er zijn steeds meer hbo-verpleegkundigen die de ouderenzorg als carrière ambiëren. Zij zijn vaak ook gewend met techniek om te gaan. En een goede samenwerking met de ICT is voor dit project cruciaal.’
Bureau Lambregts
Johan Lambregts
06 51 363 970
johan@burola.nl